Zwangerschapskwaaltjes tijdens de eerste maanden van de zwangerschap:
Hieronder vind je enkele zwangerschapskwaaltjes die voornamelijk tijdens de eerste maanden van je zwangerschap kunnen voorkomen. Al deze kwaaltjes zijn heel normaal en zorgen alleen voor wat overlast, zij hebben GEEN negatieve invloed op de zwangerschap zelf!

Nogmaals, niet alle vrouwen hebben hier last van, hopelijk ben jij er ook 1 van!

Een beetje Witverlies:
Het is heel normaal dat je tijdens je zwangerschap wat meer witverlies hebt dan gewoonlijk. Dit komt voornamelijk doordat het vaginaal weefsel zich aan het voorbereiden is op de bevalling.

Vaker Vermoeid:
Ook de zwangerschapsvermoeidheid is heel normaal en verdwijnt meestal naarmate de zwangerschap vordert. (week 12)

Last van aambeien:
Aambeien zijn meestal het gevolg van constipatie. Eigenlijk zijn het opgezwollen bloedadertjes in of rond de aarsstreek. Beweging, vezelrijk voedsel en veel drinken kunnen aambeien voorkomen.

ZwangerschapskwaaltjesDrukkend gevoel op de blaas:
1 van de meest voorkomende kwaaltjes aan het begin van de zwangerschap is het drukkend gevoel op de blaas, waardoor je gevoelsmatig vaker moet gaan plassen. Meestal verminderd dit gevoel vanaf de 4de maand.

Kloppende Hoofdpijn:
En ja hoor, een kloppende hoofdpijn aan het begin van een zwangerschap hoort er ook bij. Neemt de hoofdpijn naarmate de zwangerschap niet af, kan je best toch even je huisarts raadplegen.

Spataderen:
Ook spataderen horen bij een normale zwangerschap.
Spataderen zijn meestal het gevolg van de baarmoeder die de bloedcirculatie van de benen naar je hart beïnvloedt.  Benen in de lucht , rusten en veel bewegen helpen dit kwaaltje te voorkomen.

Insomnia of slapeloosheid:
Slapeloosheid aan het begin van de zwangerschap is ook één van de meest voorkomende kwaaltjes. Een warm badje en een goed boek kunnen wonderen doen. Ontspannen is de boodschap!

Stekende pijn in de onderbuik of bandenpijn:
Maak je niet ongerust, een stekende pijn in de onderbuik, ook wel eens bandenpijn genoemd, is heel normaal in het begin van de zwangerschap.
Het extra gewicht in de baarmoeder zorgt ervoor dat de banden en aanhechtingspunten zwaarder belast worden, waardoor een stekende onderbuikpijn kan ontstaan. Rusten is dan de beste remedie. Mocht je toch niet gerust zijn kan je best je gynaecoloog raadplegen.

Blaasontstekingen & schimmelinfecties:
Blaasontstekingen en/of schimmelinfecties komen ook vaak voor tijdens de zwangerschap, en zijn vooral onaangenaam tijdens het plassen. (branderig gevoel tijdens het plassen) Raadpleeg even je huisarts over hoe je een blaasontsteking of schimmelinfectie tijdens de zwangerschap het beste verzorgt.

Ochtend misselijkheid:
Dit zwangerschapskwaaltje kennen we natuurlijk allemaal.

Bloedend tandvlees:
Bloedend tandvlees is niets om je zorgen over te maken.
Een zachte tandenborstel en een bezoekje aan de tandarts zijn wel aangewezen.

Appelflauwtes en flauwvallen:
Appelflauwtes zijn het gevolg van een te lage bloeddruk en zijn heel normaal aan het begin van de zwangerschap. Voel je een appelflauwte opkomen kan je best even gaan zitten, of met de benen omhoog gaan liggen.

De zwangerschapskwaaltjes op deze pagina zorgen over het algemeen voor heel wat ongemakken, maar vormen normaal geen bedreiging van de zwangerschap zelf. Ben je toch onzeker, aarzel dan zeker niet je huisarts of gynaecoloog te contacteren! Nog even dit: zwangerschapskwalen zijn natuurlijk niet leuk, maar ze horen nu éénmaal bij een gezonde en normale zwangerschap!

Vrouwen die weinig of geen zwangerschapskwaaltjes hebben moeten zich natuurlijk geen zorgen maken, zij behoren enkel tot de minderheid die die weinig of geen ongemakken ondervinden tijdens hun zwangerschap.